2012. június 23., szombat

A fűtési központ építése

A részletes tervezés után nekifogtunk a valódi munkának, a pincei osztóblokk felépítésének. Először a keverőszelepeket bekötő idomokat készítettük el (réz csövek és fittingek lágyforrasztásával), majd tovább építettük felfelé, a terv szerint.

A szerelés során a menetes kötések okozták a legnagyobb problémát. Gyakran kellett ugyanis réz külső menetre másik réz, vagy horganyzott idomot kötni. A tömítéseket teflon szalagokkal próbáltam szerelni, de sokszor nem sikerült. Ahogyan a bal oldali képen látszik, a 6bar-t már nem bírta szivárgás nélkül.
A problémát több körülmény együttálása okozza:
- A réz "papa" túl sima, a "mama" érdesebb (pl acél), ennek hatására a teflon szalag "tekercs" összetekeréskor elfordul és letekeredik a mamáról
- Ha a teflon szalagot szépen, a menetnek megfelelően tekerem, nem tud abba jól beleszorulni, hajlamos a letekeredésre
- A teflon szalagok nem igazán jó minőségűek, így, utólag már bánom, hogy elkezdtem ezekkel dolgozni.

Megoldás:

- A külső mentetet (papát) fel kell "érdesíteni" pl csőfogóval, a fogó recés pofája szép mély nyomot hagy a réz meneten, ez növeli a súrlódást a tömítőanyag és a szerelvény között. A réz közcsavarokat már gyakran így, érdesítve árulják, pont ezért,
- A tömítő szalagot-zsinórt az első (alsó) soron pont a menettel ellentétesen, balról-jobbra kell feltekerni, de a tekerés iránya ne a becsavarás ellenében legyen. Hanem az óramutató járásával megyegyezően.
- Teflon szalag helyett jobb minőségű, bár kétségtelenül drágább megoldás kell. Pl a Loctite 55 nevű zsinór. Ritkán "reklámozok" terméket, ráadásul ingyen is, de ez esetben az olvasók érdekében megteszem. Ezzel nagyon jól tudtam haladni, de a felső két óvintézkedésre is szükség van a tartós eredményhez.






3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Igényes munka, de első látásra 2 megjegyzés:

1) Viszonylag "komolyan" vehető épületgépész nem használ soha teflonszalagot, mert semmit sem ér. Sokan nevetnek, de a mai napig a kender a legjobb tömítőanyag, amit egyedül gázszerelésnél nem lehet alkalmazni (sőt tilos), valamint még nagyon jó a Loctite tömítőzsinór (nem tudom pontosan a hivatalos nevét), viszont elképesztően drága és vízvezeték illetve fűtésszerelésre sokkal megfelelőbb a kender. A meneteket minden esetben (főleg réznél) fűrészlappal erősen "meglapozzuk", hogy ne tudja a menet "letolni".

2) Ha már a családi házadnak ilyen komoly rendszert terveztél és építettél, akkor véleményem szerint sürgősen távolítsd el az összes "olasz" vagy "spanyol" ótvar golyós csapot, mert az első adandó alkalommal szét fognak repedni, de hogy 5 évnél nem bírnak többet, az egészen biztos. Valamivel drágább, de a jó öreg MOFÉM golyós csapok még nem okoztak csalódást soha (kivéve, ha erősen párás közegban vannak, pl vízóraakna, mert a csavarok kirohadnak)

Tóth András írta...

Köszönöm a tanácsokat! A Loctite55-öt én is megdícsértem a bejegyzésben, valóban jól működik.

A golyóscsapokból egy már elrepedt a nyomáspróbán (6bar), remélem, ezzel "letudtam" a minőségi problémákat(tízből egy hibás).

Sajnos a MOFÉM csapok nemcsak valamivel drágábbak, hanem szinte pontosan háromszor annyiba kerülnek, mint azok, amiket vettem. Adok nekik egy szezon esélyt ...

Névtelen írta...

Ha a fűtési rendszer bekerülési költségét veszed alapul, akkor a 10 db golyós csap már nem tétel és hidd el, akkor fog elrepedni a lehető legrosszabb helyen a következő, mikor kint -20 fok lesz és kínlódás lesz leereszteni, majd feltölteni a cseréhez a rendszert. Ezt hosszú évek tapasztalatából mondom;).

Velem előfordult, hogy egy vízóraakna 5-ös osztóján a 10 db olasz golyós csap 1 éven belül két 5-ös "csapatban" szétrepedt:). az utána felszereltekkel azóta sincs gond.