2011. augusztus 14., vasárnap

Támfal alapozás

Jó rég nem írtunk ide, most kicsit pótolom a lemaradást.

A tetőszerkezettel párhuzamosan nekiálltunk a támfal építésének is, mert a kocsilejáró támfal megléte kell ahhoz, hogy a ház és utca közti terepet véglegesítsük, és egyúttal a vizet, villanyt eljuttassuk a telek széli víz- és villanyórától a házig.

A támfal alapját egy kis lánctalpas markoló szedte ki, még a száraz időben, júius elején. Persze, rögtön ezután megjött az esős évszak, a támfal alapja egyfolytában feltelt vízzel, a jó kis agyagos kitermelt föld folyt vissza a gödörbe. Alig vártuk, hogy jöjjön egy kis jó idő, hogy végre az alapot le lehessen betonozni. Erre pontosan egy hónappal az alap kiásása után lett először lehetőség, de még így is a betonozás előtt a felázott árok alját ki kellett szedni.
A támfal alapjával egyidőben (ha már úgyis kellett betonpumpát is hívni), kiöntöttük az alsó tetőszerkezet fa oszlopainak az alapját is. Ezek 80x80x80 cm-es pontalapok. Ezekről az oszlopokról majd a későbbi bejegyzésben lesz szó.


A támfal alapjából betonacél tüskék állnak ki, ezekhez lesznek majd rögzítve a függőleges betonvasak. Hogy a vízszigeteléssel ne kelljen majd külön munkaholyamatban foglalkozni, úgy döntöttünk, mégsem zsalukőből, hanem monolit, zsaluzott betonszerekezetet építünk, Penetron Admix-es betonból. Ezzel meg lesz oldva minden irányból (alulról, felülről, oldalról) a vízzárás, nem kell majd félnünk, hogy a burkolat "kivirágzik".
A hagyományos (bitumenes lemezes) vízszigetelésnél az lett volna a gond, hogy sok helyet kellett volna hagyni a támfal mögött. Annyit hogy oda beférjen a vízszigetelő "csapat". Ez a pincénél megvolt, de itt nem annyira. Emiatt nem akartuk kiszélesítteteni a munkagödröt (aztán meg be is temettetni). Valamit a vízszintes szigetelést a kiálló vasak miatt eleve problematikus úgy kivitelezni, hogy az folytonosítható legyen a függőlegessel (különben nem sokat ér).

Sajnos a zsalukő pedig hiába öntenénk vízzáró betont, a monolit beton nem folytonos, a zsalukő maga pedig igen porózus szerkezetű, különösen szereti felszívni a vizet. Tehát marad a zsaluzott monolit szerkezet, ami az íves alaprajz miatt kihívásokkal teli ...

... támfal folyt. köv.




Nincsenek megjegyzések: