2012. július 16., hétfő

Próbafűtés

A padlófűtéses aljzatbetont, burkolás előtt, egy meghatározott ütem szerint, fel kell melegíteni. Ennek az a célja, hogy előjöjjenek a rejtett feszültségek, amik repedéseket okozhatnak, másrészt hogy minden maradék nedvesség eltávozzon. Még a mélyebb rétegekből is. Ez ugyanis, ha bent marad, és beindul a fűtés, a burkolólapok alatt gőznyomást okozhat, ami szélsőséges esetben akár le is dobhatja a lapokat. Legalábbis egy plusz terhelést okoz a ragasztásnak. Zsugorodási repedések most is vannak (két helyen, mindkét helyen érthető okból), ezeket össze fogom varrni speciális lemezzel és poliésztergyanta ragasztóval, ami erre való. A hullámos lemezkék neve "Esztrichkötőlemez" - ide is írom, mert én is sokat kerestem, mi a neve annak, amit a képen láttam (lásd balra).

A gázszerelés nagyon nem akar elindulni, pedig két céggel is felvettem a kapcsolatot, de valahogy egyik sem mutat nagy érdeklődést, úgy látszik, az építőipar csak a statisztikákban gyenge, a valóságban nem. Emiatt a próbafűtés is késik, nem várhatok a gázra. Ezért az az ötletem támadt, hogy a már beüzemelt indirekt tárolón keresztül fűtöm fel a padlót. Mégpedig úgy, hogy elektromos fűtőbetétet teszek a tárolóba (ez gyári opció, nem barkács), és a tároló felmelegített vizét keringetem a padlóban.


Három kis flexibilis csővel, egy használaton kívüli szivattyúval, pár csűkítő közcsavarral meg is építettük a rendszert. Át kellett öblíteni és vízzel jól tölteni a HMV hőcserélőjét, hogy menjen a cirkuláció. Eddig két napja megy folyamatosan a padlófűtés, kb 35 fokos előremenővel és 25 fok körüli visszatérővel.

Nem hajtom túl gyorsan a vizet, az osztó-gyűjtő áramlásmérőin körönként 1 liter/perc-et olvasok le, ami kevesebb, mint fele a méretezési 2,5 liter/percnek (ami összesen 12 l/p, azaz 750 m3/h, ez tartozik 5 fokos hőlépcsővel a 4kW körüli hőleadáshoz, ami a leghidegebb napokon kellhet)  
Ha a visszatérő is felmelegszik 30  fokra, emelem a hőmérsékletet, de naponta csak 5 fokot szabad. Ugyan a méretezési hőmérséklet csak 35 fokos, de a szárítás és a beton "megjáratása" végett feljebb fogok menni, 45 fokig. Kellemes lesz a házban, főleg, ha kint is újra 40 fokok lesznek.


2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nalam siman le lett ugy burkolva hogy semmi probafutes meg semilyen futes nem volt elotte a padloban. Nagyon remelem nem lesz semmi god, az aljzat elvileg ki volt jol szaradva, de most hogy olvastam ezt, picit tartok tole...

Tóth András írta...

Igazából sok körülmény együttállása kell ahhoz, hogy gond legyen. Nem akartam senkit megijeszteni, a fórumokat olvasgatva sok olyanról írnak, aki nem csinált semmi próbát és semmi baj nem lett, mások pedig végigcsinálták a protokollt és mégis lett. Ha már volt fűtési szezonod burkolva és nem történt semmi gyanús, akkor már emiatt nem is fog.