2010. február 26., péntek

Prokoncept / Isoteq ?

A rendszer alapja a Neopor-zsalu tégla, melyet betonnal öntenek ki, így egy kívül-belül szigetelt, masszív szerkezet hozható létre.

A Neopor teljesen ártalmatlan az egészségre, nem allergén, nincs káros kisugárzása. A szervezetbe véletlenül bejutott polisztirol semmilyen kárt nem okoz, sőt, még az égési terméke sem mérgező.

Az egyenletes szigetelés következtében a falon nincsenek hidegebb és melegebb pontok, így a pára nem csapódik ki, a fal nem nedvesedik, a penészgombák sem telepednek meg rajta. Sokan azt hiszik, hogy a penész a kizárólag a légmentes lezárás miatt alakul ki, ami természetesen nem igaz. Másfelől pedig egy tökéletesen zárt, jól hőszigetelt házban a gépi szellőztetés oldja meg a folyamatos benti friss levegőt.

A kétoldali Neopor rétegnek és a betonmagnak köszönhetően az épület tökéletesen szigetelt lesz, a falak belső felülete is szobahőmérsékletű marad. Ennek következtében a szoba közepe és a falak között nincs hőmérsékletkülönbség, vagyis nem keletkezik számottevő belső légmozgás, nem „húz” a fal. A belső burkolatként alkalmazott gipszkarton tovább segíti az egyenletes páratartalom fenntartását.

A nyílászárók beépítése legalább olyan fontos, mint a megfelelő nyílászáró kiválasztása. Nem elhanyagolható tény, hogy a Prokoncept rendszer biztosítja a nyílászárók hőhídmentes beépítését (a káva körben hőszigetelt).

A „lego”-szerű elemeket nem kell ragasztani, kapcsolatuk összepattintva egyszerűen biztosítható, a kész vázba könnyen beönthető a beton. Egy szint falazása átlagosan egy-két nap alatt elkészül. A gépészeti csövek helyét utólag, egy speciális hőkéssel néhány óra alatt lehet kivágni a falból. Az építkezés helyszíne tiszta marad, a munka zaj- és hulladékmentes.

A belső Neopor réteg miatt kevesebb a hőtároló tömeg, mint a tégla házaknál. A hőtároló tömeg szükségességéről sokat vitáznak a szakértők. A ház hamarabb felfűthető és hamarabb lehűthető ha nincs tömeg (mint pl egy vastag téglafal) amit először át kell melegíteni, ill. lehűteni. Viszont egy téli szellőztetés alkalmával hamarabb lehűl a lakás. Itt előnye van a szellőztetőrendszernek, hiszen nem kell kinyitnunk az ablakot. Ha nyáron egy szellőzővel felszerelt EPS zsalus házban éjjel kicsit megnyitjuk az ablakot, vagy a szellőzőt bypass állásba (azaz direkt kinti levegő befújás, hőcserélés nélkül) használjuk, akkor a lakás hamar lehűl. A másnapi kánikulában csupán annyi dolgunk van hogy leárnyékoljuk a napsütötte ablakokat és élvezzük a hűvöst. Az árnyékolás megfelelően méretezett tetőkinyúlással megoldott, de a keleti és nyugati nyílászárókat valahogyan érdemes árnyékolni, hogy az ablakon át a napsütés ne melegítse a belső teret.

A hőtartást növelhetjük a belső elválasztó falak anyagának körültekintő megválasztásával, például használhatunk mészhomok (Silka) téglát, aminek remek a hőtartása, ezen kívül a hangszigetelő hatása kiváló.

Egy hővisszanyerős szellőztetőrendszer – rekuperátor - beépítésével is sokat spórolhatunk a gázszámlán, nyáron pedig lassabban melegszik fel a lakás, ha azzal szellőztetünk. A rekuperátor a légcsere során az elhasználódott belső levegőből kinyeri a hőenergiát, mielőtt kijuttatja a külső levegőbe, és a kinyert energiát arra hasznosítja, hogy a bejövő friss levegőt előmelegíti. Közben a kinti levegő szűrőn megy át, így a pollen és egyéb poratka, mikropor szennyeződéseket kiszűri. A lakásban kis túlnyomást idéz elő, ezért a ki-beközlekedéskor nem száll be a por és szennyeződés. Állandó frisslevegőt biztosít minden helyiségben, és nincs huzatérzet, a konyha és wc kellemetlen szagát kiszellőzteti.

A Prokoncept építési rendszer szerkezeti elemeinek hőátbocsátási tényezői:

Falszerkezet:

  • Prokoncept25 ---------------- 0,27 W/m2K
  • Prokoncept30 ---------------- 0,20 W/m2K
  • Prokoncept35 ---------------- 0,15 W/m2K
  • Prokoncept40 ---------------- 0,12 W/m2K

A Prokoncept falszerkezetek akusztikai tervezési adatai:

  • Prokoncept classic vakolatlanul Rw= 45 dB
  • Prokoncept classic külső vakolattal, belső oldalon lécvázas gipszkarton borítással Rw= 50 dB
  • Prokoncept classic egyoldali akusztikai (geotext) ágyazatú kéregvakolattal, belső oldalon lécvázas gipszkarton borítással és alatta 3 cm. vastag üveg-ásványgyapot hangszigetelő betéttel Rw= 58 dB --------> Sajnos nem jöttünk rá, hogy pontosan mit is jelent az "akusztikai (geotext) ágyazatú kéregvakolat", felvettük a kapcsolatot a Prokoncepttel, ők sem tudták megmondani!!!! Ha valaki tudja, kérem írjon!
Ennek az írásnak a folytatása ez a márciusi bejegyzés, ahol összehasonlítjuk a különféle EPS zsalus rendszereket. Érdemes elolvasni ...

Az adatokat a Prokoncept honlapjáról, innen lehet letölteni: http://www.prokoncept.hu/write/fotok_kicsi/tervezesi_2009.pdf

Nagyon sok hasznos információt lehet olvasni itt a Prokoncept házakról: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9126541

Rekuperátorokról: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9144218

Passzív ház: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9115542&la=98075426

A Fészekrakók egy passzívház építésének történetét meséli el, a tervezéstől a beköltözésig, közben rengeteg hasznos információval szolgál a leendő házépítők számára http://www.feszekrakok.hu/

kép innen: http://www.prokoncept.hu/

Nincsenek megjegyzések: