2012. november 5., hétfő

Épített zuhanyfülke

Kezdettől fogva épített zuhanyfülkében gondolkodtunk. Több könyv és cikk elolvasása után az alábbiakra jutottunk:

Mivel a csempék közti fugák nem vízzáróak, csak a csempe maga, az egész fülkét alaposan le kell víz ellen szigetelni. Erre a Mapelastic Smart kétkomponensű anyagot választottuk. Ebből egy kb 2 mm vastag vakolatot kentünk körbe a már cementes vakolattal ellátott falakra és persze a padlóra. Mindezek előtt természetesen beépítettük (bebetonoztuk) a zuhany folyókát. 

Olvastunk olyanokról, akik olcsóbb, egykomponensű folyékony gumival akarták a vízszigetelést megoldani, de a padlófűtés miatt a gumi szétmorzsolódhat a  csempe és az aljzatbeton között, emiatt elveszhet a vízszigetelő képessége. Az általunk alkalmazott "vakolat" jóval vastagabb, mint a folyékony gumi, és valóban elszakíthatatlan.


A sarkokba (mivel apró mozgások várhatóak a padlófűtés és a falfűtés miatt) hajlaterősítő szalagot tettünk, ezt ágyaztuk be a "vakolatba". Ennek a szalagnak a középső sávja könnyen nyúlik, a széle pedig üvegfátyolos, ebbe jól beivódik a vízszigetelő vakolat. Azt várjuk tőle, hogy ha elmozdulnak a felületek, a szalag fogja ezt a mozgást felvenni, a falról és a padlóról nem válik fel a vízszigetelés, és főleg, nem szakad el.
A szalagot az első rétegre, a második réteg alá tettük. A lenti képen látszik a "kikent" fülke, a sarkokban a szalagok helye világosabb, ide vastagabban került a vízszigetelés.A padló lejtését olyan 1,5% körülire állítottuk be, ez nem túl sok, de nem akartuk, hogy nagyon lejtsen, mert az is veszélyes lehet. Volt, aki ajánlott egy 5-10 cm magas küszöböt, hogy a víz ne folyjon kifelé, de ezt nem is akartuk eleve sem, és nem is hagytuk magunkat rábeszélni. Végülis, mi történhet, ha kijjebb folyik a víz, mint a tervezett 1 méter? Szép lassan vissza fog folyni a "fülkébe" a fürdőszobából, ha ott is adunk egy kis lejtést.

Ugyanígy, nem hallgattunk a kőművesekre és beépítettünk egy padlóösszefolyót is a fürdő közepébe, hogy ha bárhol kifolyik a víz (kádból, mosógépből), ne maradjon a padlón és semmiképpen ne jusson ki a fürdőből. Állítólag ez már nem divat manapság.

Mindez még júliusban történt, csaknem egy hónap múlva kezdtük a burkolást. Nem a vízszigetelés miatt, az okok máshol keresendőek, konkrétan a ház többi részében. Először ugyanis a kamra, a konyha-étkező, a nappali és az előszoba padlóján gyakoroltunk, utána merészkedtünk csak be a fürdőszobába, akkor még nem sejtve, mennyi munka vár ránk itt.

(A bejegyzés képek alatt folytatódik) 


Ahogyan vártuk, a zuhanyfülke padlója volt az egyik legnezehezebb. Ekkor már túl voltunk a falak csempézésén, ami önmagában elvitte a szeptemberi hétvégéinket. A falakra mindössze 2000 db csempét kellett felragasztani, plusz a kádra és a WC-falra az 5x5cm méretűeket. Ezek után következhetett a padló.

A fülke padlójánál körbe kellett csempézni a folyókát, illetve egy dekormintás "mező" került a "tálca" közebébe.


Végül a fugázással és a szilikonozássá vált teljessé a mű:
Nincsenek megjegyzések: