2012. június 10., vasárnap

Padlófűtés tervezése

Miután az ingyenesen letölthető WinWatt programmal kiszámoltam a hidegpadlós helyiségek fűtési igényét, arra jutottam, hogy 500m 20-as padlófűtés csővel (ez Pipelife, hagyományos "oxistop" cső) kifűthető a nagy egyterű légtér (nappali-étkező-konyha-dolgozó-előszoba) és a fürdőszoba (ahol amúgy falfűtés is lesz).

Fontos tervezési előírás, hogy a padló felületi hőmérséklete nem lehet 28 °C-nál magasabb, a fürdőben ez a határ 30°C .  Mivel 15 cm-es cső-sűrűséggel tervezem a rendszert, elég alacsony előremenő hőmérsékletet kell beállítanom a tervező-programban (WinWatt), hogy ne lépjem át ezeket a határokat. Hogy minden körbe egyenlően jusson a víz, és ne kelljen egyes köröket lefojtani az egyenlő áramlás végett, minden kört egyforma hosszúra, 100m-esre terveztem. Ezt a kivitelezéskor majdnem sikerült is betartani, a hiba 5% alatt volt, ami bőven elfogadható.

A programmal számított hőigény az egy légterű, 70m2  helyiségre kerekítve : 3100W

20x2.0 mm-es cső átmérővel, alacsony, 35 °C  előremenő hőmérséklettel,  150mm csőosztással, 65m2 fűtött padlófelületet feltételezve 433 m csőhossz adódik. Ezt kerekítettem fel 500m-re, mert a fürdőbe is jut cső, illetve a nem padlófűtött szobák alatti átmenő csövezéssel is számolni kell.

A visszatérő hőmérsékletet 30 °C –ra rögzítve 740 kg/h (kb 0,74m3/h) tömeg/térfogat-áramot kapok a teljes csőhosszra. A program számolja a csövezés (egy 100m-es kör)  nyomásveszteségét is, ebből a két adatból már számítható, milyen szivattyúra van szükség. A számítás, melyben becsült adatok is voltak, pl 33% az ún. alaki ellenállásokra, 2,2m emelőmagasságú szivattyút adott, amit még a legkisebb fűtési keringető szivattyúk is teljesítenek (4m-ről indulnak általában). A 0,75m3/h  nem kihívás ezeknek a legkisebb szivattyúknak sem.

Remélem, nem rontottam el semmit. Egyedül a csövezés sűrűsége az, ami nem javítható utólag. Oda pedig csak elég lesz a 15cm egy ilyen szigetelésű (5 + 15cm grafitos EPS a falakon) házban.

Nincsenek megjegyzések: