2012. június 12., kedd

Fűtési központ kiviteli terve - 1.rész


Mielőtt nekiálltunk volna építeni a tervezett központot (cél a bal oldali képen látható, egyszerű rendszer :)), annak minden kis apró részét megterveztem egészen addig a szintig, hogy meg lehetett belőle venni az alkatrészeket is. Ez a "kiviteli terv" már tartalmazza mindazokat a biztonsági, tisztító és mérő szerelvényeket is, melyek az előző oldalak vázlatain még nem szerepeltek.

Mivel az első év(ek)ben csak a földszinti padló- és falfűtés készül el, az emeletre csak felállásokat húztunk, ledugózva, ami légtelenítők felszerelését jelenti, hiszen ezek lesznek a rendszer legmagasabb pontjai.

Ezt a hosszú, kevés idomot tartalmazó "strang" csövezést (a pincétől az emeletig) ötrétegű csőből terveztük, prés idomos kötésekkel, mert ennél a rendszernél "olcsó" a cső, drága az idom. Itt persze minden relatív, a 3000 Ft/m 28-as rézcsőhöz képest az 500 Ft/m 26-os ötrétegű cső olcsónak számít. A rendszer többi részét, ahol sok idom kell, 28-as rézcsövekből, lágyforrasztással építjük majd. Ilyet ugyan még sosem csináltam előtte, de, gondolom, ez is megtanulható.

A kiviteli rajzon már látszanak a termosztatikus keverőszelepek is, ezekből 20-43°C között szabályozhatót vettem, a falfűtésbe maximum hőmérsékletre lesznek állítva, a padlónál 35 °C-ra.

A lenti rajz a központ felét ábrázolja, az osztóblokktól a hőleadókig. Azaz a szekunder köröket. A primer kör és a melegvíz előállítás terve a rajz másik felén van, a holnapi bejegyzésben.


1 megjegyzés:

Lyukaskéz írta...

Szia,

szépek és részletesek lettek a tervek, gratula.
Hasonló terveket szeretnék én is kapni, készíteni, tudnál abban segíteni, hgoy milyen programmal készültek, vagy hogy ki készítette őket?

Péter