2012. június 11., hétfő

Fűtési központ tervezése

Sok-sok olvasgatás és tanulgatás után összeállt bennem, hogy milyen fűtési rendszert szeretnék.

A végcél, hogy legalább olyan "szép, rendezett" legyen a végén, ahogyan az a bal oldali képen látható :)

Főbb alapelvek:

- A padlófűtés köreit egyenként nem szabályoznám folyamatosan, csak beüzemeléskor, hogy azonos térfogatáramok folyjanak minden körben (ehhez van körönkénti áramlásmérő az osztó-gyűjtőn). A fix térfogatáramhoz tehetek "nem intelligens" szivattyút is, amit a kazán kapcsol majd ki-be, de gyakorlatilag egyfolytában fog menni

- A három falfűtéses szobához 1-1 kör tartozik, a három körre az osztó-gyűjtőkön levő termoelektromos szelep adja a vizet. Ezeket ki/be lehet kapcsolni egyszerű szoba-termosztátokkal. A falfűtésnél tehát nem lesz azonos a térfogatáram, ide "intelligens" szivattyút terveztem, amelyik mindig azonos nyomásesést tart a még nyitva levő körökön. Ha mindhárom kör lezár, ezt a szivattyút lekapcsolom (valami relés logika kell majd ehhez)

- Az előremenő víz hőmérsékletét alapból a kazánba épített, külső hőmérő alapján dolgozó, időjárásfüggő szabályzó állítja majd be. Elvileg a falfűtésbe mehetne akár közvetlenül a kazánból kilépő víz (alacsony hőmérsékletű, maximum 40°C). A padlóba azonban alacsonyabb kell, ide 35 °C-nál nem kellene magasabbat engedni, hogy a padló le legyen kellemetlenül meleg (előírás van erre). Ezt az alacsonyabb hőmérsékletet egy egyszerű, termosztatikus keverőszeleppel oldom meg, amelyiken beállítható a kívánt max hőmérsékletű kimenet, és az a meleg-hideg bemeneteiből ezt kikeveri.

- Mivel nem lehet kizárni, hogy esetleg valami hiba miatt > > 40 °C jöjjön ki a kazánból a fűtőkörök felé, a biztonság kedvéért a falfűtésbe is beteszek egy ilyen termosztatikus keverőszelepet, ami 40 °C-ra maximálja az oda jutó víz hőmérsékletét. Ha nem romlik el semmi, ez a szelep mindig teljesen a nyitva lesz a meleg irányába.

- Hogy a két szivattyű egymást ne zavarja (a két fűtőkör egymástól függetlenül tudjon működni), egy hidraulikus váltóval megépített központra gondoltam, ahol a kazánba épített szivattyú "tolja" a vizet a középen levő "tartályba" (primer kör), ahonnan a fűkőkörök igény szerint vagy kivesznek vizet (fűtenek), vagy nem, Ha nem, akkor a kazán vize visszafordul, a láng kikapcsol. Ha pedig a kazán szivattyúja kapcsol ki, akkor a fűtőköri szivattyúk ezt nem "veszik észre", csak éppen nem fog melegedni a víz, csak "forogni". De semmi nem fojtódik le, semmi nem kezd el zajongani.

Ez a hidraulikus váltó alapelve. A rajz az egyik kedvencemből, a "HIDRAULIKA A MELEGVÍZFŰTÉS SZÍVE" című szabadon letölthető könyvből származik.

Mivel kondenzációs kazánunk van, az a cél, hogy a víz minél kevésbé forduljon vissza a kazánba, ezért inkább a fenti "2. eset" fenntartása a cél még egy kör működése esetén is. Ha ugyanis visszafordul a melegvíz, akkor a kazán lángja kikapcsol, majd egy idő után be, és a sok kapcsolgatás, nem tudom, mennyit árt a berendezésnek.



4 megjegyzés:

Unknown írta...

A blogban emlitett "HIDRAULIKA A MELEGVÍZFŰTÉS SZÍVE" cimu konyv sajnos nem erheto el a megadott linken (mar). Esetleg meg tudna osztani itt vagy eseteg el tudna kuldeni nekem email-ben? Elore is koszonom!

Tóth András írta...

Üdv. Megtaláltam egy 140 megás verzióját, de volt ennél rövidebb is, ma este otthon felkutatom. Milyen címre küldjem el?

Unknown írta...

Udv.Nagyon jo lenne, ha meglenne. Probaljuk meg ide: sendhereformeAtgmail.com (At @-ra cserelendo). Koszonom a segitseget!

Névtelen írta...

google megtalálta: https://ftp.herzarmatura.hu/HERZ_I_Hidraulika,%20a%20melegv%C3%ADzfutes%20sz%C3%ADve_szakkonyv.pdf