2012. február 6., hétfő

Falfűtés építése - III. A kötések szerelése


A Pipelife-tól kapott akkumulátoros présgéppel bekötöttük a regisztereket a gerincvezetékekre. Előtte felszereltük az osztó-gyűjtőket a szoba sarkába. Az alsó lesz majd a padlófűtésé, a felső a falfűtésé.

A szerelés előtt (és után), a prés idomokon, a kis kerek lyukakon át ellenőrizhető, hogy sikerült-e a csövet kellő mélyre benyomni az idomba. Ha préselés közben eltűnt a cső az ablakból, akkor le kell vágni az idomot és újra kell kezdeni a munkát.

A csővégeket a bedugás előtt "kalibrálni" kell egy célszerszámmal, amelyet szintén kölcsönkaptam a Pipelife-tól. Ez merőlegessé teszi a vágás profilját, kitágítja a cső belsejét, és letöri az éleket, hogy a belső O-gyűrű (nem látszik, a présgyűrű takarja) ne sérüljön meg.

Ha minden jól megy, a végeredmény két jól látható folytonos gyűrű alakú benyomódás, amit a présgép csinál. Nem mindig sikerült elsőre, de úgy tudom, az elrontott idomokhoz tartalék O-gyűrű és présgyűrű is beszerezhető, tehát nem kell kidobni a drága alkatrészt.

Az elkészült kötések majd az aljzatbeton alatti nikecell rétegbe kerülnek, a nyomáspróba után az idomokat öntapadó szigetelő habcsíkkal kell betekerni.

Az egyik szerelésünket meg is örökítettük az utókor számára:
(remélem, jól csináltuk - ha nem, most szóljatok!)








Nincsenek megjegyzések: