2010. november 13., szombat

Száraz falazás

Lassan két hete, hogy elkezdtük az első sorokat beállítani. Mára körbeértünk az első sor leragasztásával, szintezésével. Ebbe jó pár munkanap belement, mert a "falazás" közben derült ki, hogy az elemek ugyan jóval méretpontosabbak, mint bármilyen más építőanyag, de a tíz elemből álló 10m-es névleges falméret 102..103 cm-re jött ki. Ez ezért volt kínos, mert az alaplemez pontos lett, és így lelógtak az elemek róla. Ez azt jelenti, hogy ha beletöltjük a betont a 15cm üregbe, annak nem a teljes felülete támaszkodik majd az alaplemezre, hanem csak 13..14cm (ki nem folyt volna a beton, mert ott lábazati szigetelés van, ami megtartja). Tehát hiába mértem ki pontosan a sarkok helyét, az nem volt tartható.
Az egyetlen megoldás az volt, hogy ki kellett végni a falazóelemekből 5-5 cm-t. Ennyi a fogazási raszter, ennél kisebbeket nem lehet kiszedni. Tehát végül a falak 2..3 cm-rel rövidebbek lettek a névlegesnél.
Ezt csak azért írom le, hogy aki hasonló technológiával akar építeni, a teherhordó alaplemezt/alapot készítse szélesebbre pár centivel.

A leragasztgatás mellett még pótolni kellett a tüskéket, hogy minden függőleges vas, ami elő van írva, be legyen kötve az alaplemezbe. Azokat kellett pótolni, amiket kivágtunk a betonozás után, mert rossz helyre (hab alá) kerültek a fenti méret-problémák miatt. A pótlás (kb 50 db vas) nem kis munka volt. 14-es lyuk fúrása a C25-ös betonba, (ha vasba futunk, fúrás újra), darabolás, furat kitisztítás, ragasztás.

És még mindig nincs egy gramm beton sem a falban, mert a holnapra tervezett betonozást le kellett mondani, mert a vasalási terv még nem végleges, elképzelhető, hogy újabb függőleges vasak kellenek majd. Nem kockáztattam meg, hogy majd a Műszaki Vezető vagy Ellenőr elbontatja a méteres elkészült falat. Remélem, a jövő héten lezajlik ez a dolog és a hétvégén már végre betonozhatunk.


Nincsenek megjegyzések: