2012. november 6., kedd

Fürdőszobabútor építése

Mivel a kiválasztott dupla mosdóhoz a gyártó egy kissé modern szekrényt tudott volna csak szállítani, úgy döntöttünk, inkább saját építésű pulttal oldjuk meg a dolgot. A vékony válaszfalat nem akartuk terhelni azzal, hogy oda rögzítjük az igencsak súlyos mosdót, ezért egy kis szekrényt terveztünk alá.

Természetesen ehhez is a Google Sketchup ingyenes 3D tervezőt használtam. Ezzel viszonylag könnyen megrajzolhatóak a lapok, könnyű módosítani a kész terven (legyen kicsit magasabb, mélyebb, a polc máshol legyen, stb). Nem kell kézzel számolgatni a lapok méreteit, léteznek hozzá kis programocskák, amik generálják a lapszabászat számára az alkatrészlistát (CutList).

A bútornak nincs teteje, az maga a mosdó lesz, csak oldala, polcai vannak. Valamint lehetőség arra, hogy a későbbiekben ajtót is szerelhessünk rá, ha szükségessé válik. Egyelőre nem készítjük ezt el.


A helyi fakereskedés laszabta pontosra a tömbösített fenyőből készült lapokat, az összeállításhoz esztétikai okokból nem csavarozást választottunk, hanem a lamellózást. Ez a neve annak, az ötvenes években Svájcban kifejlesztett, mára már szabadon "másolható" eljárásnak, amikor kis, halacska alakú lemezek rögzítik csapok helyett egymáshoz a lapokat.
Ehhez egy kis célgép szükséges, amivel biztonságosan és precízen be lehet marni a lamellók (lamellák, biscuit-ek) fészkeit.




Nincsenek megjegyzések: