2012. augusztus 31., péntek

Az előszoba-dolgozó burkolása

Minden eddigi tapasztalatot összegyűjtve, az előszobát (aminek a bejárattal szembeni hátsó "zsákutcája" egyben a dolgozó sarok/asztal is lesz) hagytuk a végére - a fürdőt leszámítva, ami egy külön történet lesz.
Itt is az eltolt mintás padlót választottuk. Felmerült még sakktáblás is, de ezt elvetettük, mert a nappaliból is látszik ez a "helyiség" és a sakktábla nem mutatna jól.  Szerencsére jó hulladék-aránnyal dolgoztunk a nappaliban, maradt elég padlólap erre a 20m2-re is. A padlólapokat már rögtön, a leragasztás után, amint kicsit "meghúztak", nedves szivaccsal lemostuk, hogy a fugázás előtt ne kelljen annyit kapargatni. Ha a fugák közé ragasztó kerül  (pl mert lejjebb kellett nyomni a lapot) , az összegyűlt ragasztó egy fugakereszttel könnyen kiszedhető, a lapok éleire kitolt ragasztó a szivaccsal letörölhető.

Az ajtók alatti burkolatváltás előkészítése (felülnézet)
A koncepció
Az előszobából összesen négy ajtó nyílik. Ezekből az egyikre hagyományos küszöb került, hogy ne sok (meleg) levegő mehessen át. Ez a pincébe vezető ajtó. Két szobaajtó (laminált) parkettás szobába vezet. Itt majd várható szintkülönbség is a hideg- és melegburkolat között, ezért ez okot adott egy kis gondolkodásra.

A szobaajtók mind befelé nyílnak, ezért, hogy a burkolatváltás ne látszódjon a becsukott szobaajtónál, az előszobai hidegburkolatot benyújtottuk az ajtótokok közé. Az ajtók alatt padlófűtés csövek mennek, szivacsos védőhéjban.ezekre híg misungot fektettünk, amibe belenyomtuk az ajtótok alsó merevítő lécét (nem a küszöböt).




A valóságban
A burkolatváltó alu profilt nem tudjuk még elhelyezni, hiszen nem is ismert még a másik oldali padlószint. Ezért olyan megoldást válaszottuk, ahol a majdani alu "küszöböt" tartó sínt le lehet most rögzíteni a burkolat alá, és az alu lécet később kis távtartókkal lehet majd felszerelni, bármilyen szögben.
A tartó sín vályúja belül recés, így a kis műanyag távtartók bele tudnak majd kapaszkodni. Ezt a vályút festőszalaggal leragasztottuk, hogy te teljen meg ragasztóval és egyéb kosszal, mire odajutunk, hogy bele kellene nyomni a műanyag távtartókat.





További előny, hogy nem kell semmit csavarozni az aljzatbetonhoz (a küszöb alatt futó csövek miatt nem is szabad), a ragasztó elégséges rögzítést ad. Kis, félcentis csavarokkal azért a merevítő léchez lecsvaroztuk az alu idomot, de csak a ragasztás közbeni elmozdulás ellen, biztosításként.



Az előszobánál már ügyeltünk arra, hogy a fugázás után addig ne menjünk haza, amíg minden maradványt le nem mostunk a felületről. Emiatt a lábazati lapok tetejének íves kialakítását (fugázóból) is másnapra hagytuk, hogy ne ezzel teljen az idő.


Nincsenek megjegyzések: