2011. augusztus 29., hétfő

Villanyvezeték vésése


A hétvégén elkezdtem a villanyvezeték védőcsöveinek való hornyok vésését. Ahogyan számítottam is rá a vízvezetékezés után, a SILKA falak rendesen megnehezítik ezt. Olyan kemény a fal, hogy a vésés közben elmozdulnak a téglák. Hiába vágom be gyémánttárcsás koronggal, sűrűn, a vágatok közti rész "kiütögetéséhez" olyan nagy erő kell, hogy a tégla leválik a habarcs ágyról.
Mivel a mennyezet alatti sorokba is kellett vízszintes vágat, ott a kimozdulások miatt vissza kellett bontani a legfelső két sort, megtisztítani a téglákat és visszafalazni a lyukat.

Lehet, egyszerűbb lenne legközelebb eleve így csinálni, azaz rögtön a bontással kezdeni, a "földön" szépen kivésni a vájatokat, majd visszafalazni. Maga a falazás tart a legrövidebb ideig.

A Kedves Olvasó számára javaslom, ha ilyen válaszfalakat akar, és kellenek bele hornyok a víz vagy a villany miatt, akkor eleve a kőművesekkel vágassa ki előre ezeket és falazáskor már a hornyolt tégla kerüljön a falba. Igen, ez több tervezést és előre gondolkodást kíván, de megéri.

Vagy ha van valakinek ötlete, hogyan lehet ezt a falat szépen megvésni 2 cm mélyen, akkor, kérem, he habozzon ide megírni.



5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ugy olvastam hogy falhoronymaroval lehet ilyet csinalni, esetleg vlmi speci lap kell bele ami allitolag eleg draga...
De ez csak google, nem gyakorlati tapasztalat.

Névtelen írta...

Azért arra befizetek, hogy a kőművészeket rávegye valaki arra, hogy kiméregessék és lent kimélyítsék a hornyokat, majd pontosan úgy rakják be a téglákat.
Sokkal egyszerűbb dolgok is meghaladják a képességeiket és munkakedvüket.
A horonymaráshoz a gyémánttárcsás horonymaró a nyerő.

Tóth András írta...

Esetleg azt tudom elképzelni, hogy ott vagyok a falazáskor, és a kifaragott téglákat én adom nekik, és ők csak befalazzák oda, ahova mutatom.

Névtelen írta...

Én mint villanyszerelő azt mondom hogy ezt a falat sokkal jobb vésni mint a téglát. De van hozzá olyan gép aminél vésni sem kell, hanem az mindjárt kikaparja a hornyot. Mi ezt megvágjuk marógéppel, aztán egy speckó vésőt, ami ugyan olyan széles mint a vágólap, bedugunk a vágott vonalba. Azt kicsit oldalra mozgatva az egész horony egyben kiesik.

Tóth András írta...

Nincs vége, csak nincs pörgés...