2010. augusztus 4., szerda

Talpkoszorú

Két hete elkészült a sávalapunk a pincézett házrész alatt. Sajnos nem lett tökéletes, mert a pillérek függőleges vasai kimaradtak, a lépcső melletti belső tartófal tüskéi is.


Sajnos az alap kiásásakor rögtön jött is a víz, ezért gyorsan kellett betonozni, nem volt lehetőség a pontos vasalásra.
A víz azóta is megvan, ott ül az alap tetején. Mennyisége független az időjárástól.



Mindemellett az agyagot el kellett küldeni laborba, hogy megnézzék, mennyire duzzadó.

Az eredmény most hétfőn született meg, és elég felemás lett. Végülis úgy döntöttünk, készítünk egy talpkoszorút a pincefal alá. Ez szerkezetileg hasonló egy "normál" koszorúhoz, csak nem a fal tetején, hanem az alján van. A duzzadó agyagos helyeken kötelezően elő is írja a hatóság. A mienk szerencsére nem az, de mindenképpen biztonságot ad, ráadásul a hiányzó vastüskék pótlása is lehetségessé válhat.
Hogy ne változzanak meg a ház engedélyezett méretei, a legalsó zsalukő sor helyére kerül ez a koszorú. Így nem kell "megemelni" a házat. A koszorú rejtett marad. Oda kerül, ahova amúgy is beton került volna, csak éppen jól meg lesz vasalva. Első becslés szerint vagy fél tonna vas kerül bele. A pontos mennyiséget hamarosan kiszámolom a tervek alapján.

A terveket berajzoltam a Sketchup-ba, ezzel számolom ki a megrendelendő kengyeleket és az egyéb vasdarabokat. Szép kis "sündisznót" kell majd építeni:




Így fog kinézni a vasalás a betonozás előtt:

Nincsenek megjegyzések: