2010. július 16., péntek

Elkezdtük az építkezést !

Sok-sok hányattatás után (építési engedély jogerőre emelkedés, néhány terv-módosítás, statikai terv elkészítése) a mai napon végre elkezdtük a munkát!

Megjött reggel a Nagy Markológép, és elkezdtük ásni a pincét. Megrendeltünk egy MobilWC-t is, megóvandó a kertünket.

A talaj felső rétege jó termőföld, ezt félretolták, a többit (agyagos talaj) elviszik, egy "kicsit" itt hagynak visszatölteni, ha majd elkészül a pince. Sajnos alulról már kezd felszivárogni a víz, legalább nem néz majd hülyének a kivitelezőnk, ha drain-csöveket és rendes vízszigetelést kérünk majd.
Külön probléma, hogy a szomszéd szennyvízcsöve most a leendő pincefal vonalában fut, ezt arrébb kell tenni. Most (délben) ki van szedve a cső. Mindaz, ami kijön belőle (most nem mennék bele a részletekbe), most a gödörbe folyik. Azért szóltunk nekik, hogy ne most rendezzék a nagymosást ... délutánra helyre kell állítani az összeköttetést. Ezt már tudtuk előre, hogy gond lesz, meglepetést nem okozott.

21:00:
Délután elmentek a munkások, ott maradtunk szétszedett szomszéd-szennyvízrendszerrel, amiből lassan folydogált a pincénk agyagos talajára a lé. Az agyag jó vízzáró, nem veszett egy csepp sem kárba. Nekünk kellett végül kiásnunk kézzel az új nyomvonalat és összerakni a bekötőcsövüket.


Közben, amint elvonult az építőipar, Zsuzsa a markoló kanalából mellépotyogott jópár vödörnyi agyagot kezde kiszedni a fűből, hogy ne pusztuljon ki több a kertből, mint amennyi feltétlenül szükséges. Ezzel a két tevékenységgel - édesapám segítségével - végeztünk is három óra alatt.

De legalább a végén mondhattuk a szomszédoknak, hogy most már nagyobb dolgokat is végezhetnek, nem kell többé megtartóztatniuk magukat. Szegényeknek azt ígértük, délután kettőre visszaállítjuk a köldökzsinórt.

Elvileg hétfőn folytatódik a földmunka, a garázsbeálló kiszedésével. Addig pedig izgulunk, hogy ne teljen fel a gödör vízzel ...Nincsenek megjegyzések: