2010. május 19., szerda

Szoknyatető tervezése

Mivel nem szeretnénk a ház hőszigetelését a szoknyatetővel nagyon elrontani, ezt a szerkezetet jó előre meg akarjuk tervezni, hogy elkerüljük a "mi így szoktuk" és a "jó lesz az úgy is" szituációkat, amikbe a mesterekkel könnyen belefuthat az ember. Ilyenkor bontatni már senkinek nincs ereje és pénze, maradna a csalódás.

Általában ezeket a szerkezeteket közvetlenül a beton- vagy téglafalakhoz erősítik, nálunk az lenne a cél, hogy a tetőszerkezet ne okozzon hőhidakat a tetőterasznál és a falakon. Ezért, ahol csak lehet, függetleníteni szeretnénk ezt a tetőt a "meleg" falaktól. Azaz minél kisebb legyen a hőátadó felület a fal és a fa között. Ugyanis nem akarom a fát körbeszigetelni, mert akkor nem tud kiszellőzni. A nagy fa falületeket csak a 15cm habon keresztül szeretném a falra rögzíteni, kis felületek (oszlopok "bütüje") közvetlenül is mehetnek, ha szükséges (pl a korlátoszlopokat nem úszom meg, hogy a födémhez legyenek rögzítve) .

Megpróbáltam lemodellezni ezt is, hasonlóan az Isoteq falhoz. Mivel ezt a tervet még sem ács, sem statikus nem látta, hanem csak én fabrikáltam, valószínűleg még sokat fog változni. Tervezem megmutatni a kivitelező-jelöltünknek is, remélem, lesznek ötletei. A modell segítségével könnyen el tudom neki magyarázni a problémámat és a megoldási javaslatokat rögtön meg is tudjuk nézni.

Mindenesetre a videót most felteszem erről is:

Nincsenek megjegyzések: