2010. május 4., kedd

Isoteq falazat modellezése

Most egy kicsit dicsekedni fogok. A múlt héten elkészítettem az Isoteq Extra falazóelemek modelljét a Google SketchUp programmal, és virtuálisan felépítettem a teljes házat.
Ez a program remek 3D tervező, ingyenes, és ha szerencséd van, az építészed CAD modelljét be tudod importálni (pl .3ds formátumon keresztül), és tudod nézegetni, méregetni, és nem utolsó sorban átszerkeszteni a tervét :) Nekem szerencsém volt.

Én ezekből ez elemekből "építkeztem" (az elemek saját készítésűek, nem pont ilyen az Isoteq összekötője, de az alapelv és a kiosztás ugyanez):


Ezen felül készítettem háromnegyedes, feles, negyedes falazóelemeket, hogy lássam, mennyi "szabott" elemre lesz szükség. Valamint magasító elemekre is szükség volt, mert nem 20cm vastagságúak a födémeim.

Érdekes volt elemenként megépíteni a falazatot, látni, mennyire nem is egyszerű betartani a szabályokat (sorok kötésben, sarkok lehetőleg egész elemekből, ablakok, ajtók mellett lehetőleg minél nagyobb elemek legyenek, áthidalók felfekvése, stb). Persze, gyorsabban ment, mint élőben, mert itt van copy-paste, és sok Undo lehetőség, ami a való világban nem mindig kivitelezhető (elvágott elem összerakása).

Rögtön kiderült, hol kell pl 5 centivel arrébb tolni egy ajtót ahhoz, hogy sok hulladéktól megszabaduljak. Ugyanis rossz alaprajz esetén sok olyan lehulló elem keletkezhet, amelyikben már nincs összekötő, ezért a szétesett darabok már csak korlátozottan használhatók.

Először a sarkokat kell megtanulni összerakni. Mivel az Extra elem 15cm külső EPS-t tartalmaz, a sarkoknál elvileg 3 db falvégzáró elem kellene, hogy ne vékonyítsuk el a szigetelést. Ez nagyon fontos, mert pont a (pozitív) sarkoknál kicsi a fűtött felület és nagy a hűtött felület.
Hogy kicsit olcsóbbak legyünk, a 3 falvégzáró helyett tehetünk EPS "tömböt" is, ekkor rugyan a LEGO fogazat nem érvényesül, de mivel láttam ilyet passzívház építéses szerkezetben, csak nem lesz ebből probléma:És a végeredmény a teljes, kétszintes ház falazata, áthidalókkal, koszorú elemekkel, rengeteg végelzáróval. És a lényeg: a pontos anyagjegyzék a szoftverrel generálható, a számok copy-paste mehetnek Excel táblába, és kis szorozgatások után (feles, negyedes, háromnegyedes elemek miatt kell) kiszámítható a rendelendő anyagmennyiség.


A másik előny, hogy ha a virtuálisan felépített falazatot pl soronként kinyomtatod és odaadod az építőmesternek (vagy Magadnak :)), akkor már nem kell sokat gondolkodni és optimalizálgatni az építéskor. Csak rakni az elemeket a "kotta" szerint, szépen, egyenesen, vízszintesen.

Ez az elmélet. A gyakorlatról majd beszámolok, ha ott tartunk ...

Addig is feltöltöttem az építőelemeket a Google Sketchup Warehouse-ba, akinek kedve van, építhet virtuális házat. Erről a helyről tölthető le. Jó szórakozást.

Nincsenek megjegyzések: