2012. január 1., vasárnap

Falfűtés tervezése

A téli szünetben (a nagyszülőknél, távol a félkész házikónktól) megpróbáltam megtervezni a földszinti szobák falfűtésését. Lesz két lakószoba ugyanis, melyekben melegpadló lesz, ide nem padlófűtést, hanem falfűtést teszünk. A falfűtés alacsonyabb hőmérsékletű vizet kíván, mint a radiátoros, igaz, nagyobb hőleadó felületetre is van szükség. Az alacsonyabb fűtővíz jobb hatásfokkal állítható elő, a kondenzációs kazán előnyeit így jól ki lehet majd használni.
A földszinti két lakószobába 4x3m2 falfelületbe kerülnek csövek, ezzel csaknem 1000W fűtési teljesítmény érhető el, miközben a szoba téli hőszükséglete (a WinWatt-tal számolva) 870W-ra jött ki még abban az esetben is, ha az emeletet teljesen fűtetlennek (0 °C) veszem.
A túlméretezést az indokolja, hogy a bútorozás nehezen határozható meg előre pontosan, valószínűleg évente változni fog.
A kis köröknek (a rajzokon különböző színekkel jelölve) egyenlő hosszúságúaknak, maximum 35m-eseknek kell lenniük. Ha valamelyik kör jelentősen (>5%) eltér a többitől, akkor eltérő lesz a folyadékok áramlási sebessége, márpedig a kis körök szelepek nélkül csatlakoznak majd a gerincre, Tichelmann elvben (azonos térfogatáram garantálása).

A teljes földszinti falfűtés rendszer 10 körből áll majd (4-4 kör a lakószobákban, 2 kör a fürdőben fogja támogatni a padlófűtést). Ezen a videón látszik a teljes tervezett rendszer:

2 megjegyzés:

Pelle Krisztina írta...

Sajnos a videó nem indul el.

Bandesz írta...

Egyik video sem megy a blogon sajnos :(