2011. július 23., szombat

Tető hőszigetelése

Most végre olyan munkáról számolhatok be, amit nem külsős "mesterek" csináltak, hanem házilag végeztünk.

Van a szoknyatetőnek egy olyan darabja, amelynek, ha már elkészült a lécezés és főleg a fedés is, már nem hozzáférhető a szerkezet alatti területe. Oldalról a fal határolja, lentről a födém (a bal oldali rajzon pirossal bekeretezve).

A födém alatt lakóhelyiség van, tehát a hőszigetelése fontos. Ha a lécezés előtt nem tesszük itt le a hőszigetelést, akkor utólag az már csak a tető bontása után lenne lehetséges.
Ráadásul itt oldalt "véget ér" a tető, ezért egy kis "tűzfalat" is kellett építeni, hogy oldalról le legyen zárva a szerkezet (a rajzon a bal oldal felől)

Itt sikerült a hulladéknak tekintett Isoteq darabokat felhasználni, nemcsak a lezáró falhoz, hanem a szarufák közötti részeken is. Természeseten a kis darabkákat egymáshoz és a fához/födémhez ragasztani is kellett, ehhez speciális, nem duzzadó PUR habot használtam, ez már bevált az Isoteq fal száraz építésekor is. Mostanában sokan ezzel ragasztják az EPS táblákat a szigetelendő téglafalakra a megszokott zsákos ragasztóhabarcs helyett. Abban különbözik a jól ismert egyszerű PUR habtól, hogy ennek a habja csak akkor tágul egy rövid ideig, amikor kijön a palackból, utána már gyakorlatilag nem.

A szelemenek alulról bitumenes lemezzel el vannak szigetelve a födémtől (hogy ne jusson bele párából származó nedvesség a födémen keresztül), felülről pedig majd szálas (gyapot) szigetelést kap az egész terület, hogy a szarufák tudjanak szellőzni.






2 megjegyzés:

Jozsó írta...

Sajnos fogy a blog lendülete...

Tóth András írta...

Igyekszünk utolérni magunkat :)