2011. április 28., csütörtök

Új szoknyatető terv

Az ünnepek alatt megrajzoltuk a szoknyatető (egyelőre) végleges tervét. Kiszámoltuk a szükséges gerenda-keresztmetszeteket, illetve megszerkesztettük, hogyan biztosítjuk a "lebegő" talpszelemen helyzetét.

Az alsó képeken az látszik, ahogyan a szükséges gerenda-méreteket az Axis VM programmal kiszámoltuk. Persze, a lehajlás nem akkora, mint a képeken (ott szándékosan eltúlozva ábrázolják), a 6m-es fesztávon 20mm körül van.
A program a faanyag típusa, méretei, a rá eső terhek (őnsúly, héjazat, meteorológiai) alapján kiszámolja a behajlást, illetve az oszlopok kihajlását. Ha többet hajlik be, mint a letámasztások közötti távolság 1/250 része, akkor változtatni kell (nagyobb keresztmetszet, több alátámasztás, stb). Ezekkel kell játszadozni. A programból lehet időkorlátos, de teljes funkcionalitású próbaverziót kérni, amivel ilyen kis feladatok szépen elvégezhetőek.







2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hogyan hőszigetelsz majd a szoknyatető alatt?
Szarufák közé pakolsz?
Nem tartasz a hőhidasságtól?
Laci

Tóth András írta...

A lapostető lesz hőszigetelve, nem a szarufák között. A szelemencsavarokra fel lesznek téve a 8 cm magas talpszelemenek, az üresen maradt betonfelület EPS-sel lesz hőszigetelve.