2011. április 20., szerda

Kész a teljes vasalás

Ma elkészült a teljes vasalás. Nemcsak a hiányzó felső vasak (ezek már tegnap bekerültek), de az emeleti Isoteq fal induló tüskéi is (azok a bizonyos pillérszerű vasalatok). Valamint betettük a szoknyatető szelemen-csavarjait is. Azért nem ment olyan könnyen, ahogy hangzik.

Sajnos a megbízható vállalkozóm alvállakozóként működő vas-szerelők teljesen elszúrták a majdani emeleti falakat bekötő U-vasak elhelyezését (némelyiküket 15-20 centivel is sikerült arrébb tenniük). Miután ezzel reggel szembesültem, hirtelen mára szabadságot kellett kivennem, hogy egész nap a tetőn méregethessem a vasakat és tegyek mindent a helyére. Reggel megtaláltuk azokat a vasakat is, amiket a vas-szerelő csapat nem tett be, de nem akartak lebukni, hát eldugták azokat. Mivel elég izmos, jellegzetes példányok voltak (12-es átmérőjű, formára hajlított fő vasak), kis méregetés után megtaláltam a terven a helyüket és betettük őket a kőművesek segítségével. Megegyeztünk abban, hogy nem ez az alvállakozó fogja a következő födémünket szerelni.

Szerencsére a pótlás még a Műszaki Ellenőr kiérkezése előtt megtörtént, ezért őt nem kellett sokkolni a kimaradt vasak látványával.

Ismét csak azt tudom javasolni sorstársaimnak, hogy tanulják meg olvasni a terveket, járjanak a dolgok után és ellenőrizzék maguk is, hogy azok, akik elvileg értenek hozzá, mert ebből élnek, elég precíz munkát végeznek-e. Ugyan biztos nem dőlt volna össze a ház a hiányzó mindössze négy, de elég vastag vas miatt, de például az emeleti falazásnál a függőleges vasak utólagos befúrogatása már nagyon rosszul esett volna. Épp elég volt a földszintnél ezt végigcsinálni.











5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az építésvezetőnek nem az lenne az egyik dolga, hogy leellenőrizze milyen munkát végeznek az iparosok?

De sajnos tényleg nem szabad levennie a megrendelőnek a szemét a folyamatokról :(
Laci

Tóth András írta...

Itt 2.5 tonna vas volt, 100-féle tétel volt a terven. Ezt utólag ellenőrizni lehetetlen. Nekem is csak arra volt esélyem, hogy a 3D rajzokhoz hozzánéztem a lerakott vasalást. Volt, ahol a fővasakat tették a lemez belseje felé, és a rájuk merőleges szerelővasakat pedig a szélére. Ezt például visszabonttattam. De ezt vállaltam azzal, hogy komplikáltabb, de kevesebb vasat tartalmazó tervet készíttettem.

Névtelen írta...

Ajaj.
Tudod, az enyém is ilyen.
Majd felhívlak, hogy elláss jótanácsokkal, hogyan lehet rendesen összerakatni a vasszerelőkkel!
Laci

Tóth András írta...

Én most úgy csinálnám, hogy elhívnám a statikus tervezőt, és ő vezetné az embereket. Akkor biztos nem szúrják el, és hamarabb is végeztek volna, mert olyan sorrendben tették volna fel, ahogyan célszerű. Lehet, a felső födémnél ezt csinálom majd.

Névtelen írta...

Köszi András!
Pont erre jutottam én is, mint megoldásra :)
Szia
Laci