2011. március 25., péntek

Készülnek a pillérek

A földszint feletti monolit födémet a külső(Isoteq) és belső (zsalukő) tartófalakon kívül még két monolit pillér is tartja. Ezek mérete 30x30cm, ami azért nem szerencsés, mert nem építhető pillérzsalu elemekből (hasonlóan a zsalukő falakhoz), mert ezek kívülről 30x30-asok (vagy 40x40-esek), de a magméret csak 24x24 (illetve 34x34). Az elem falai ugyanis nem igazi betonból vannak, azok statikailag nem vehetők figyelembe.

Marad tehát a zsaluzott pillér. Szerencsére a neten találtunk egy céget, akik műanyagból készült pillérzsalu elemeket adnak bérbe. Nem is túl drága, és mivel könnyű táblákról van szó, személyautóval el tudtam hozni Mogyoródról.

Ma elkészült az első pillér, hétfőn jön a második.

























Ilyen módszerrel készülnek a pillérek:

10 megjegyzés:

Pubec írta...

Hello. Régóta olvasom a blogod, végre kezdenek pörögni az események. Lenne egy olyan kérdésem, hogy ti a vasalási terv alapján előre lahajlított vasakat vettek vagy a helyszínen hajtogattátok? Nekem 6,5 tonna vasat írt ki a statikus (alap, fal, födém együtt) szóval el kellene döntenünk hogy szálban vagy hajlítva vesszük meg. Jól jönne a tanács. Üdv.

Névtelen írta...

Szia.
A belső tartófalakat miért csináltad zsalukőből?

Gyuszi

Tóth András írta...

A födémhez való vasakat a terv szerint, felcímkézve, leszabva, lehajlítva rendeltem meg. Például a földszint feletti födémben 100-féle vas van.
A helyszínen csak pár U-vasat hajlítottunk a falakhoz, de azt is csak kényszerűségből, mert elfogytak munka közben.

A födémnél számold ki a vashányadot, és ha 90..100kg/m3 felett van, akkor valami nem OK. A fal vasalásnál is fontos, hogy kevés függőleges vas legyen, mert azokkal negyon nehéz dolgozni.

A másik kérdésre: Azért lett zsalukő, hogy merevítse a szerkezetet. Nagyok a fesztávok, vékonyak a külső tartófalak. A zsalukő fal (persze, csak ha vasalva is van!) húzóerőt is fel tud venni, ellentétben pl a téglafalakkal.

Tóth András írta...

A vasakat innen rendeltem: http://www.obudavaskft.hu/

Névtelen írta...

Ezeket az egyszer használatos zsalukat nézted?
http://www.sonotube.hu/Products%20standard.html
Árat nem tudom ugyan, de jól néz ki :)

Laci

Tóth András írta...

Jópofa, nekem is tetszett, és beszéltem is velük. Sajnos csak a kerek keresztmetszetűeket tartják raktáron. A szögleteseket csak nagy tételben hozzák be, rendelésre.

Névtelen írta...

10m már nagy tétel?

Tóth András írta...

Nem hiszem. Franciaországban gyártják, megrendelésre. Nekem a másik, a bérelhető műanyag zsalu bejött. Láttad, nagyon szép felületet adott.

Unknown írta...

miért ne lehetne figyelembe venni a zsalukő pillérzsalut ?(az is betonból van) a másik hogy ah nem veszed figyelembe akkor sem jöhet le cs.háznál akkora teher amit ne vinne el

Bandesz írta...

Hali, nem ertem, miert nem hasznaltal pillérzsalut, a 40x40 annak belseje 34x34, az meg erosebb is mint a te 30x30, az a +4cm meg nem sok helyet foglal pluszban.