2010. október 3., vasárnap

Kész a vízszigetelés

A segítségül hívott csapat szépen megcsinálta a vízszigetelést, de meg is szenvedtek vele. Folyamatosan szárítani kellett a gázégővel a munkagödröt és a pincefalat. A bitumenes lemez is nehezen olvadt. Remélem, ez a jó minőségű adalék jele.
Tíz palack gáz fogyott el.
A drénezést is elkezdték, a közös, kritikus (utólag feltárhatatlan) falon már be is temették a gödröt.
A dréncső köré kulékavics került, a kavics köré geotextil szűrő, a falra pedig geotextil kasírozású dombornyomott ("bütykös") lemez. Innen a víz lefolyhat a kavicsrégebe, onnan pedig a csőbe.
Javaslom mindenkinek ezt a linket, ami egy műegyetemi előadás képanyaga, a hozzá tartozó szöveg pedig itt van. Lehet látni hibás és helyes kivitelezésről is képeket, illetve a szöveg is nagyon élvezetes. Szívesen beültem volna erre az előadásra.
Most várom a hőszigetelő XPS anyagot, ami a "külső" pincefalakra kerül. Ha ez is meglesz, be lehet végre temetni a sok bosszúságot (vizet) okozó gödröt a ház körül.

2 megjegyzés:

Stefán Ákos írta...

Hi!

Bocsi a hülye kérdésért ,de még nem építkeztem csak érdekelnek a dolgok, hogy a pince padló vízszigetelése hogyantörténik? Azt látom a képekem, hogy a falakat bitumenes lemezzel csinálják, de a padón mi van? A padó alatt van vagy felett?

Tóth András írta...

Az a legjobb megoldás, ha a szerkezeti padlóra fektetett vízszigetelés a fal alatt kilép és folytatódik a falon felfelé.

Nálunk a zsalukő fal tüskéi miatt ezt nem tettük meg, hanem a szerkezeti padlólelemezt vízzáró, Penetron Admix-os betonból öntöttük. Nemcsak a padlót, hanem egy kis talpkoszorút is, a munkahézagban fugaszalaggal. Ezt láthatod egy régebbi bejegyzésünkben (http://ujotthon.blogspot.com/2010/08/elkeszult-talpkoszoru.html).
A falon kívüli bitumenes lemez pedig a vízzáró talpkoszorú oldaláról indult, tehát itt kialakult egy kb 30cm-es átfedés, ahol vízzáró beton és bitumenes szigetelés is jelen van. Tehát ha pár centit el is válik majd a lemez a fal aljától (pl süllyedés miatt), még mindig van tartalék.
Plusz drén-rendszert is tettünk a fal köré.